Over Gemser Fysio, over nieuwe inzichten en nieuwe behandelingen. De laatste ontwikkelingen lees je hier!

Een fysiotherapeut onderzoekt, behandelt, adviseert en begeleidt bij stoornissen in houding en/of bewegen. Dat kan zijn bij klachten of blessures van spieren,pezen, banden en gewrichten. Ook gevolgen van functiestoornissen aan het zenuwstelsel, bloedvaten, longen, hart en huid kunnen worden behandeld. Veel klachten in het houdings- en bewegingsapparaat kunnen door uw fysiotherapeut positief worden beïnvloed.

Bij de eerste afspraak stellen we een duidelijke diagnose en maken we in samenspraak een behandelplan, waar de behandeling uit voortkomt.

 

Op deze pagina leggen we u uit wat fysiotherapie inhoudt. Daarnaast leest u hier wat wij op dit gebied voor u kunnen doen.

Snel op de fiets een boodschap doen. Soepel door het verkeer manoevreren. In huis een plintje vervangen, een schilderijtje ophangen, ondanks uw astma. Fietsen, lopen, bukken, eigenlijk denkt u er nooit bij na. Tot het moment dat u last krijgt van een zeurende knie, pijn in uw rug of een chronische aandoening... Herkenbaar voor u?

U vraagt zich op dat moment af hoe u weer terug komt op het punt dat u kon bewegen zonder er bij na te denken. Wij kunnen u helpen om (weer) in beweging te komen met fysiotherapie!

Fysiotherapie is voor mensen van alle leeftijden die als gevolg van een lichamelijke aandoening of beperking, problemen ondervinden tijdens het uitvoeren van activiteiten in het dagelijks leven.

Een fysiotherapeut onderzoekt, behandelt, adviseert en begeleidt bij stoornissen in houding en/of bewegen. Dat kan zijn bij klachten of blessures van spieren, pezen, banden en gewrichten. Ook gevolgen van functiestoornissen aan het zenuwstelsel, bloedvaten, longen, hart en huid kunnen worden behandeld. Veel klachten in het houdings- en bewegingsapparaat kunnen door uw fysiotherapeut positief worden beïnvloed.

Bij de eerste afspraak stellen we een duidelijke diagnose en maken we in samenspraak een behandelplan. Hieruit volgt de behandeling die zal zijn gericht op de gevonden stoornissen en beperkingen in het bewegingsapparaat.

De behandeling fysiotherapie kan bestaan uit de onderstaande methoden:

 • Oefentherapie
  Een belangrijk onderdeel van de behandeling is vaak oefentherapie. Deze is bedoeld om de bewegingsmogelijkheden van gewrichten te beinvloeden en spierkracht te vergroten. En ook om een betere houding aan te leren, een beter evenwicht te realiseren en soms om een betere ademhalingstechniek te leren of te ontspannen.
 • Lokale behandeling, massage, stabilisatie
  De fysiotherapeut kan ter ondersteuning van de oefentherapie gebruik maken van deze onderdelen. De bedoeling is om de client te leren bewust en verantwoord te bewegen. Ook wordt u zich bewust welke vorm van bewegen goed voor u is, en welke vorm problemen veroorzaakt.
  Onder begeleiding van de fysiotherapeut leert u klachten kennen. Daarnaast leert u herhaling en verergering van uw klachten voorkomen.
 • Dry needling
  Dry needling is een specialisatie van een speciaal hiervoor opgeleide fysiotherapeut, die zich richt op behandeling van klachten in het houdings- en bewegingsapparaat. Met dry needling worden spierverhardingen (myofasciale triggerpoints) ontspannen via het gericht prikken met een naald binnen de spier.
 • Medical taping
  Medical taping is een methode waarbij spieractiviteit meehelpt bij het versnellen van het genezingsproces en het in balans brengen van spieren. Er wordt gebruik gemaakt van elastisch gekleurde tapes die spieren ondersteunen zonder ze te beperken.

De behandeling

Een belangrijk onderdeel van de behandeling is vaak oefentherapie. Deze is bedoeld om de bewegingsmogelijkheden van gewrichten te beïnvloeden en spierkracht te vergroten. En ook om een betere houding aan te leren, een beter evenwicht te realiseren en soms om een betere ademhalingstechniek te leren of te ontspannen.

Als onderdeel van de behandeling doet u zelf oefeningen thuis. Deze worden toegespitst op uw situatie en mogelijkheden. Het gaat erom dat u zich ervan bewust wordt wat de beste manier van bewegen is en vertrouwen krijgt in uw lichaam. Ter ondersteuning van de oefentherapie kan de fysiotherapeut ook gebruik maken van massage, mobilisaties en dry needling. Door gerichte begeleiding leert u voldoende en verantwoord te bewegen. Zo wordt u zich ervan bewust wat wel goed is en wat problemen veroorzaakt. Dit om herhaling of verergering van uw klachten te voorkomen. Daar bent u natuurlijk op lange termijn het meest bij gebaat.

Het doel is dat u weer zoveel mogelijk zelfstandig kunt doen. Het is het belangrijk dat u zelf meewerkt aan het verminderen van uw klachten. Door oefeningen te doen. En gewoon goed aan te geven wat u voelt en uitleg te vragen wanneer iets niet duidelijk is. Goede communicatie tussen u en uw fysiotherapeut draagt bij aan uw herstel.

Wij combineren onze behandeling altijd met diverse adviezen op verschillende gebieden, zoals bijvoorbeeld werk/sport specifieke adviezen en lifestyle advies.